Powered by Blogger.
Ciri2 Tarbiyah Berkualiti

Hari ini, Fatihah ingin share dgn teman2 tentang ciri2 Tarbiyah y berkualiti....Apakah y dimaksudkan dgn Tarbiyah ?? Tarbiyah brmaksud

Tarbiyah islamiyah adalah proses penyiapan manusia yang shalih, yakni agar tercipta suatu keseimbangan dalam potensi, tujuan, ucapan, dan tindakannya secara keseluruhan. Tarbiyah berasal dari bahasa Arab yang berarti pendidikan, sedangkan orang yang mendidik dinamakan Murobbi.


Sebelum myertai sesuatu Tarbiyah itu, kita hendaklah mgenalpasti ciri2 Tarbiyah y brkualiti agar matlamat utama Tarbiyah trsebut dpt dicapai oleh individu y myertai....

Antara ciri2 Tarbiyah y berkualiti adalah :

 • Berpandukan Al-quran dan Hadith
Ini adalah salah satu aspek y pnting y perlu dikenal pasti sbelum mnjalani proses Tarbiyah. Ini juga mrupakan aspek untuk mnentukan sama ada Tarbiyah y diikuti mngikuti jln y lurus atau terpesong. Hasil drpd Tarbiyah y berpandukan Al-quran dan As-sunnah ini akan mmbuatkan para peserta Tarbiyah mrasa dkat dgn Al-quran sekaligus mgamalkn ajarn Al-quran dan juga As-sunnah. Hidup mreka akan dilazimi dgn kalimah2 Allah. Jiwa mreka akn lembut krn slalu mndengar bait2 Allah. :)


 • Berupaya mnampung ahlinya
Peranan murobiyah begitu penting untuk memastikan tarbiyah berupaya menampung ahlinya. Jika murobiyah tidak mengambil berat akan permasalahan dan apa yang berlaku pada mutorobbiyahnya, maka tarbiyah mungkin akan terhenti setakat itu sahaja. Keberkesanan tarbiyah bergantung pada murobbiyah, untuk memastikan proses tarbiyah berlangsung berterusan. Namun, jika tidak berterusan, itu mungkin salah mutorobbiyah sendiri yang tidak komited terhadap tarbiyah.

 • Medan beramal
Jika sudah ditarbiyah, tetapi masih tidak mampu menjaga aurat, ibadah seharian atau berdakwah maka seseorang ahli itu tidak lain tidak bukan hanyalah penumpang tarbiyah. Hanya menjadikan tarbiyah sebagai pengisi masa lapang dan ketika diri kekosongan. Terdapat ramai orang yang mengaku ditarbiyah tetapi masih melayan movies, lagu dan games lagho dengan alasan untuk mengurangkan kadar stress atau dengan kata lain tidak apa melakukannya selagi tidak mengabaikan perintah Allah.

 • Keaslian Tarbiyah terjaga
Tarbiyah diperolehi daripada halaqah, program dan sarana tarbiyah yang lain. Keaslian tarbiyah sangat perlu dikekalkan. Seperti halaqah sepatutnya berlangsung sekurang-kurangnya 2 jam setiap minggu sarat dengan pengisian dan tugasan untuk dibentang. Kadatangan, disiplin dan pembentangan task perlu di ambil berat iaitu dengan mempunyai borang khusus untuk halaqah. Penekanan yang diberikan oleh murobbiyah perlu berkaitan dengan permasalahan mutorobbiyah.

BERSYUKUR DI HARI RAYA AIDILFITRI

rakyat Somalia

Kita sudah sgt hampir dgn menjelmannya bulan Syawal y dinanti2kn. Bulan y sngt dinanti2kn pd mreka y mnempuh Ramadhan dgn sepenuh hati.

Ada y sedih krn Ramadhan pergi,
Ada juga y gembira krn Syawal bakal mnjelma.

Namun, biarapapun suasananya, Alhamdulillah, kita seharusnya brsyukur krn Allah masih melindungi kita dan mnjaga kita di bumi tercinta ini; Malaysia. :)

Allah melindungi kita drpd apa ?
 • Pertama skali, Allah melindungi kita drpd kebuluran y kritikal. Negara kita trdpt segala macam jenis mknn y boleh dimkn. Seharusnya kita sdar dan ucapkn ALHAMDULILLAH.
 • Allah juga memelihara serta mnjaga kita drpd derita hidup y boleh mmbelunggu diri y bisa mmbuatkan dri kita hilang pertimbangan dan sebagainya. Seharusnya kita sdar dan ucapkn ALHAMDULILLAH.

Di Malaysia,
 • Allah msih mmberi keamanan dan ksejahteraan di negara kita
 • Allah msih memberi mknn y cukup kpd rakyat negara kita. Belum ada dinegara kita kedengaran rakyat Malaysia mati akibat kebuluran.
Seharusnya kita bersyukur dan ucapkan ALHAMDULILLAH

tetapi,
Di negara Somalia, adakah Allah trlupa memelihara mreka sehingga mreka mnjadi sedemikian rupa ?

(renung2kn lah )


QADIRAN ALA KASBI

Hai teman2....


Teman2 smua tahu x mksud Qadiran Ala Kasbi ??
Qadiran Ala Kasbi bermksud...berdikari, berusaha brsungguh2 dan tidak mgharapkn bantuan org lain....atau lebih mudah lagi bermaksud, berdiri di atas kaki sendri...kalau teman2 smua mahu memahami mksud Qadiran Ala Kasbi ini dgn lebih mendalam...mari kita hayati video klip ini..... :)
MARI SENYUM :)


Senyum seindah suria
yang membawa cahaya
Senyum lah dari hati
Duniamu berseri

Senyum umpama titian
Dalam kehidupan
Kau tersenyum ku tersenyum
Kemesraan menguntum

Senyum... kepada semua
Senyumanmu amatlah berharga
Senyum... membahagiakan
Dengan senyuman terjalinlah
Ikatan...


(comel kn baby ni senyum ??)

Sempena bulan Ramadhan Al-Mubara', marilah kita hadapi Ramadhan dgn snyuman :)

Dari Abu Dzar ra., Rasulullah SAW bersabda : "Engkau tersenyum di depan saudaramu adalah sedekah" (Riwayat Bukhari dari Kitabul Adab)

Terdapat 10 fakta menarik tentg senyum :)

 1. Senyum merupakan satu senaman berbentuk jogging dalaman yang dapat merangsang seluruh tubuh melaui sistem saraf otak dan juga hormon-hormon. Apabila kita tersenyum, badan turut ‘tersenyum’ dan memperlahankan aliran darah yang melalui sinus ke otak. Ini sangat bermanfaat dalam mengelakkan tekanan darah yang tinggi ke otak.
 2. Apabila kita tersenyum, kita hanya menggunakan 17 otot muka berbanding 43 ketika mengerutkan dahi.
 3. Senyuman bukan hanya sekadar reaksi terhadap sesuatu, malah ia juga terlibat dalam penghasilan endorphin yang mengurangkan kesakitan fizikal dan emosi menjadikan seseorang itu merasa lebih selesa dengan diri sendiri.
 4. Ketawa (berperasaan gembira) sebanyak 100 kali dalam tempoh 24 jam mempunyai manfaat kardiovaskular sama seperti bersenam selama 10 minit. Hal ini demikian kerana apabila kita ketawa, tekanan darah dan kadar degupan jantung meningkat. Seterusnya, kedua-dua kadar ini akan turun lebih rendah daripada paras sebelum ketawa.
 5. Kajian yang dibuat oleh sekumpulan saintis dari Universiti Pusat Perubatan California menjelaskan terdapat dua jenis ‘stress’ iaitu stress yang baik dan stress yang tidak baik. Senyum dikategorikan sebagai stress yang baik. Stress yang tidak baik akan memberi tekanan kepada sistem ketahanan badan.
 6. Apabila kita senyum, sel pembunuh tumor dan virus semulajadi dalam badan akan bertambah selaras dengan pertambahan Gamma-interferon (protein melawan penyakit), sel T (yang penting untuk sistem pertahanan badan) dan sel B (yang menghasilkan antibodi untuk melawan penyakit).
 7. Senyuman juga mampu merendahkan tekanan darah, menambah kemasukan oksigen dalam darah dan ini secara tidak langsung merangsang proses penyembuhan.
 8. Senyuman yang diakhiri dengan ketawa mengaktifkan bahan kimia badan dan secara tidak langsung merendahkan risiko penyakit jantung, tekanan darah tinggi, strok, arthritis dan ulser.
 9. Senyuman dan ketawa adalah senaman yang baik kerana ia membabitkan diafragma, abdomen, sistem pernafasan, muka, kaki dan otot belakang badan. Ia ibarat urutan terhadap organ-organ dalam abdomen dan menguatkan otot abdomen, merangsang kedua-dua belah otak dan meningkatkan daya tumpuan belajar. Ia juga melegakan ketegangan otot dan tekanan psikologi, membuatkan otak lebih peka serta bersedia menerima maklumat baru.
 10. Ketawa juga dikatakan mampu memperbaiki fungsi usus, sekali gus meningkatkan pencernaan dan penyerapan nutrient dalam badan.
 11. Senyum mampu menjadi penawar kepada penyakit rohani yang kronik. Ia juga mampu menyejukkan hati yang sedang marah dan memulakan sebuah ukhuwwah.

“Tawa Rasulullah SAW hanyalah senyuman.” – Riwayat Tirmidzi.


KELEBIHAN RAMADHAN


Sabda Nabi (s.a.w) : Diberi kpd umatku 5 perkara y belum pernah diberi kpd umat2 dahulu sebelumnya :

 • Bau mulut org brpuasa lbih harum drpd kasturi disisi Allah
 • Segala perbelanjaan dan derita lapar selama brpuasa adalah syurga balasannya
 • Diampunkan dosanya pd malm Lailatul Qadar
 • Amalan y dilakukn pd buln Ramadhan digandakn kpd 10-700x ganda
 • Mereja dikurniakn nikmat kpd mreka keseronokn ketika brbuka dan ketika menumui tuhan di akhirat
(buletin PMH 2011 Edisi Ramadhan)